Du ser nu blog indlæg fra ADürer. Klik for at se den komplette blog

Artikkel om spillmønstre (betting pattherns)


8 år siden af kategori Poker  
Like
3
Spillmønstre                                                                                      Skrevet av: Adrian Nyhagen

                                                                                                            Oslo, 25.03.11

Hvordan lese spillere uten å se dem i levende live?

Alle er klar over at det å kunne ”lese” sine motstandere og dermed deres hender gir en stor fordel rundt pokerbordet. Ansiktsutrykk, ubevisste rykninger, måten man satser sjetongene sine på, ja til og med pupillene kan gi et hint om hvor sterk hånd du står opp i mot. Det er selvsagt greit å kunne kroppsspråk, men for å kunne ta de riktige avgjørelsene er det å kunne finne ut av hvordan type spiller du har med å gjøre helt elementært. Derfor er det viktig kunne analysere spillmønstre.


Hva er spillmønstre?

Spillmønstre er måten spillere satser pengene sine på med forskjellige håndstyrker fra spesifikke posisjoner. De fleste spillere online (fiskene) er ikke flinke til å variere spillet sitt og satser faste beløper (evt samme prosent av potten) ut i fra hvor sterke deres hender er.

Eksempler:

1 En type spiller kan f.eks by 2/3 av potten med et flushdrag og byr potten om vedkommende har truffet topp-paret.

2 Om en konservativ spiller (en spiller som ikke involverer seg i mange potter) satser relativt høyt før floppen kan man med en viss sikkerhet putte han på en god starthånd. Om spilleren satser fra en tidlig posisjon bør varsellampene blinke enda sterkere.

Aggressive spillere er som regel vanskeligere å lese da de har for vane å by fremfor å checke, dermed har de to måter å vinne hånden på; enten ved at motstanderen hiver seg eller at de viser best hånd når hånden er ferdigspilt.


Slakt: Mon tro om ikke Victor ”Isildur1” Blom plukket opp et og annet hos superfenomenet Tom ”Durrrr” Dwan da sistenevnte tapte over 4,5 millioner dollar i løpet av september 2009.


Observer, husk hender og husk å observere mer

Det er viktig å kunne huske beløpet motspillerne dine har satset tidligere og hvilke hender de hadde på de ulike tidspunktene fra forskjellige posisjoner. Still deg selv følgende spørsmål:

- Hvor mange hender har spilleren vært involvert i?

- Hva hadde han og hvor mye bøy han?

- Har spilleren en tendens til å ”slowplaye” (checke eller calle sterke hender) eller byr han rett ut?

- Hvilket humør er spilleren i (har spilleren vært involvert i noen store potter i det siste og hvordan var utfallet)?

Kort sagt så bør man følge med på alt som skjer på bordet for å sette seg inn i hodet til motspilleren. Det hørtes kanskje ut som mye jobb (og det er det), men analyse av spillere og bordsituasjon er noe av det som gjør at Phil Ivey, Daniel Negreanu og vår egen Andreas ”Skjervøy” Torbergsen tjener millioner av dollar live og på internett. Det skal sies at disse spillerne har spilt poker i titusen tals timer og dermed flere millioner (!) hender, så spillmønstre er noe som sitter i ryggraden.


Hvordan starte å analysere spillmønstre:

Når du setter deg på pokerbordet er det som regel lurt å spille kun gode hender de første minuttene. I tillegg til at du tidlig oppretter et konservativt ”image” (som gjør at bløffene fungerer bedre ved senere anledninger) er det også viktig at du bruker tiden på å analyse de ulike spillerne og avgjøre hvem som spiller aggressivt og hvem som spiller konservativt.

Siden det kan være vanskelig for oss som ikke har Phil Iveys radarøyne å følge med på alt, er det best å starte med å fokusere på to de spillerne som sitter direkte på din høyre og venstre side, da dette som regel vil være de spillerne som du oftest er involvert i potter med. Etter at du tror at du har en viss indikasjon på hvordan de spiller kan du involvere deg i potter med dem og prøve å sette dem på hender. Calle små bud når du tror de bluffer og by når du tror de er svake og kan kaste seg. Prøv deg litt frem, men helst ikke for store potter i begynnelsen. Small ball poker alà Negreanu er en god måte å starte på, da det faktisk er mulig at dine leseevner ikke er verdens beste etter noen minutters lett analyse.


Teori er en ting, men ingenting er som erfaring..
 
 
Teknikk for å fokusere på spillemønstre

En teknikk man kan bruke for å bli bedre til å lese motspillere og analysere spillemønstre er å spille ”blindt”. Da mener jeg selvsagt ikke Ray Charles style, men metoden er ganske dramatisk allikevel. Metoden går ut på at du fester en teipbit foran skjermen der dine kort vises. På den måten har du ikke noe annet valg enn å kun spille kort fra gode posisjoner (button, cut-off eller når du tror du kan stjele potten) og bruke all din tid på å analysere motspillernes spillmønstre. Siden du ikke vet hva du har og ikke kan vinne ved showdown må de kortene du velger å spille spilles hardt mot spillere du vet er svake og kan kaste,.

Dette er selvsagt ikke en vinnende pokerstrategi, men en god øvelse for å analysere spillere. Derfor bør dette gjøres på micronivå. Allikevel greide Norges (muligens verdens) beste kvinnelige pokerspiller Annette ”15” Obrestad kunststykket å vinne en 4$ 180-manns sit`n go turnering med denne metoden. Vel, det hører med til historien at hun kikket på kortene en gang ved en all-in situasjon, men det kan tilgis. Videoen finnes på Youtube og man ser at hun flere ganger hiver store lommepar før floppen. Ikke bare god i blinde: Natt til 17. september 2007 ble Annette som 18-åring den yngste vinneren av et World Series of Poker-armbånd, og første kvinnelige vinner av et Main Event.
Like
3
Comments (5)
Takk for gode tilbakemeldinger folkens! <img src=/content/images/emoticons/happy.png /> Mads: Ja, det er klart vi må. Jeg har ingen videre planer denne uken, bare gi beskjed hvilken dag som passer best. <img src=/content/images/emoticons/happy.png />
8 år siden
Jeg syns du skriver bra jeg adrian, gadd ikke å lese hele før nå <img src=/content/images/emoticons/sticktoungeout.png />
treffes før jeg stikker til ålesund ? drar på lørdag vøtt !
8 år siden
Kjempebra!
8 år siden
Veldig fin artikkel <img src=/content/images/emoticons/happy.png />
8 år siden
kjempe!
8 år siden

7174.8385